Zdravilna špargljeva juha

Pomlad se prebuja. Približuje se sezona špargljev, začne se meseca marca in lahko se konča tam proti koncu maja. Višek sezone doseže v času prvomajskih praznikov. Njami, pa bo spet na jedilniku odlična špargljeva juha. Šparglji s med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Na našem koncu so šparglji izredno priljubljeni. Prej, ko sem še živel na drugem koncu naše dežele, špargljev sploh nisem poznal. Spet bomo vsak vikend, če bo le čas dopuščal, odhajali na obrobje mesta nabirat šparglje. Divji šparglji so zame boljši kakor gojeni. Je res da so manjši in tanjši, imajo pa močnejši okus. So izredno lahko prebavljivi in imajo zelo nizko kalorično vrednost, tako, da so primerni za raznorazne diete. Šparglji so, tako pravijo stari zapiski, tudi izredno močen naravni afrodiziak. Za razliko od ostale zelenjave šparglji niso obstojni, saj že zelo hitro olesenijo in kot taki niso več užitni za prehrano. Najbolje jih je takoj pripraviti bodisi kot špargljeva juha bodisi kot špargljeva fritaja skujaj z jajčkom. Če jih želimo kakšne dan hraniti v hladilniku je najbolje če konce špargljev zavijemo v mokro krpo.

Šparglje nabiramo na obronkih gozdov, največkrat med grmovjem, vendar moramo paziti pri nabiranju na trnje saj rastejo okoli robid. Kot že rečeno divji so okusnejši kot gojeni. Pa tudi zdravilnejši so. Šparglje štejemo med zdravilne rastline, saj spodbujajo delovanje ledvic in pospešujejo izločanje vode, kakor tudi so znani kot čistilci krvi. Pripravimo jih lahko na več načinov. Najbolj pogosta je špargljeva juha in pa pita s šparglji. Domišljija pa ne pozna meja, tako jih lahko pripravimo tudi kot raznorazne solate, špargljeva omleta je tudi zelo okusna. Nekateri jih tudi samo popečejo v toasterju in malčke posolijo. Meni pa je še vedno najljubša špargljeva juha. Preprosta za narediti in izredno okusna. V marsikateri gostilni je špargljeva juha predstavljena kot specialiteta, kar tudi za moje pojme je. 

Zdravilna špargljeva juha